Національна асоціація Адвокатів України

Пропозиція до співпраці адвокатів і приватних детективів. Нові перспективи.

Зустрілись адвокат та приватний детектив. Розійдуться? Чи будуть співпрацювати?

   Адвокатські розслідування  є  складовою частиною надання юридичної допомоги громадянам як у цивільному так і кримінальному провадженнях.

   В адвокатській  практиці бувають випадки, коли  довірена особа, яку підозрюють у скоєнні злочину, якого він не скоював, звертається з проханням встановити свідків своєї невинуватості,  або, якщо особу свідка встановлено, але його ніхто  не  шукає.  Без залучення відповідних фахівців, виконати таку роботу адвокату  складно, а часом і неможливо за браком часу чи відповідних навиків.

   Саме такими фахівцями і можуть виступати приватні детективи, які спроможні  відігравати істотну роль у пошуку об’єктивних даних  (http://policeprivat.com/detektivnye-uslugi), які мають значення у встановленні істини, винуватості  або не винуватості  тієї  чи іншої особи, виявлення очевидців злочину, місця знаходження предметів, документів, які в подальшому можуть бути залучені до справи в якості доказів.

   Таким чином, роль детективів у  наданні допомоги адвокатам  має важливе значення, але виникає питання, а чи будуть зібрані ними відомості законними?  І взагалі, сама діяльність приватних детективів  при відсутності спеціального закону, який регламентує діяльність детективів в Україні- правомочна?

   Верховною Радою України неодноразово розглядався  проект  закону   «Про приватну детективну (розшукову) діяльність», останній раз він був відхилений у 2014 році.  У теперішній час практиками- приватними детективами та юристами готується новий проект закону, який буде передано народним депутатам  для розгляду.

   Крім цього, українські приватні детективи, які легально здійснюють детективну діяльність в Україні, реєструються   як самостійні суб’єкти підприємницької діяльності, керуючись при цьому відповідним кодом економічної діяльності за КВЕД України 2010 року, розділ – “Проведення розслідувань”, який включає в себе «діяльність з  розслідувань  та діяльність детективів», а також «будь-яку діяльність приватних детективів,  не залежно від типу клієнта або цілей розслідування» (код 80.30).

   Тобто, діяльність приватних детективів в Україні за умови, що вони дотримуються вимог законодавства, зареєстрували свою підприємницьку діяльність та сплачують податки-  легальна і не суперечить чинному законодавству.

   Саме до таких підприємств відноситься ТОВ «Приватна поліцейська компанія» (http://policeprivat.com) – зареєстрована найбільша українська група підприємств безпеки, до складу якої входять провідні приватні детективи, детективні агентства, юристи, адвокати, інші фахівці, що плідно працюють у всіх регіонах України і мають напрацьовані контакти з колегами у більшості країн за кордоном.

   У м. Хмельницькому Групу підприємств «Приватна Поліцейська Компанія» офіційно представляє Детективна агенція «УкрРозшукІнфо» (http://helpkm.com.ua), яка вже більше 7 років легально працює на ринку світових детективних послуг).

   Компанія    надає широкий спектр детективних послуг, сприяє адвокатам і громадянам у проведенні незалежних приватних розслідувань, встановленні обставин, що мають юридичне значення, а також здійснює пошук даних, які  при необхідності можуть буди  використані  як докази у кримінальному чи цивільному процесах.

   Незважаючи  на нетривалий час свого перебування на ринку детективних послуг,  компанія вже зарекомендувала себе як надійний партнер адвокатів в сумісному проведенні незалежних приватних розслідувань в інтересах підзахисних та довірених осіб.  У цьому допомогає багаторічний досвід засновників підприємства.

Як красномовний приклад  успішної  співпраці адвокатів та детективів,  можна  навести факт звернення до «Приватної Поліцейської Компанії» херсонського адвоката Миколи Ч., підзахисний якого визнав себе винним у скоєнні умисного вбивства,  вчиненого іншими особами, які шляхом тиску та погроз до цієї особи, а також щодо його рідних, змусили його оговорити себе. Отримуючи інформацію від фахівців компанії про осіб, які причетні до вбивства, адвокат заявив суду клопотання про проведення додаткової перевірки доводів свого підзахисного, який,  у свою чергу після того як фахівці компанії забезпечили  охорону його  родичів,  дав суду правдиві покази.

   У іншому випадку приватні детективи компанії  співпрацюючи з адвокатом, який виступав представником потерпілого, встановили та  опитали на території  Республіки Ангола  свідка – громадянина  цієї країни, який дав пояснення стосовно свого товариша, якого було вбито у гуртожитку   технікуму на території України, де вони навчались два роки тому. Він надав інформацію про особу – мешканця іншого міста України, який ще за півроку до вбивства взяв у потерпілого гроші,  мовляв  на аборт для  його дівчини, яка зустрічалась з потерпілим, і надав йому розписку про отримання грошей. Як стало відомо, таку розписку слідством було вилучено ще на початку слідства  але належної оцінки не надано.  Після надання інформації адвокатом, слідчим було встановлено, що цей громадянин, разом з товаришем, знаючи про наявність грошей  та іншого майна у потерпілого, вночі  проникли до гуртожитку де вбили потерпілого та заволоділи його майном.  Завдяки  співпраці адвоката з приватними детективами злочин було розкрито  два роки тому після його вчинення.

   Таким чином, перед тим як   відповісти на запитання – чи потрібна адвокату допомога приватних детективів,  треба дати відповідь – чи має адвокат,  в силу тих чи інших обставин, можливість  самостійно встановити свідків або зібрати  в  інтересах довірителя інформацію, документи та предмети, які можуть бути залучені як у кримінальному так і  цивільному  провадженні  в якості доказів, що відіграють  важливе значення для встановлення  істини у справі.  Якщо такої  можливості  не має –  взаємодія  адвокатів з приватними детективами  може стати однією з основних форм забезпечення захисту прав і законних інтересів громадян та юридичних осіб.

   На останок слід добавити, що співпраця адвокатів та приватних детективів – запорука успіху та фінансової стабільності як тих так і інших у більшості країн світу. За інформацією українських сищиків більше половини справ, які вони ведуть для своїх клієнтів- потребують подальшого залучення адвоката. Співпраця двох окремих професій на часі, розвивається та має майбутнє. Справа – за часом.

Вже сьогодні приватні детективи, інші фахівці відкриті до взаємовигідної співпраці з адвокатами всіх рівнів по всім можливим питанням:

Контакти:
Хмельницьке представництво Групи підприємств «Приватна Поліцейська Компанія»
http://helpkm.com.ua
E-mail: help2015@gmail.com
Skype: help01102010
Тел. 067-383-93-32
050- 081-56-76

Автор: Микола Чиж
Адвокат, приватний детектив, ТОВ «Приватна Поліцейська Компанія»(м. Херсон)- спеціально для Хмельницької Ради адвокатів Хмельницької області.

 

 


Рада адвокатів Хмельницької області © 2015.